image Samenwerken & Communiceren image Crisisbeheersing

Drop us a line...

Send Message

Procedures

Procedures, Checklists en Briefings

Het gebruik van heldere procedures, checklists en briefings heeft de luchtvaart een enorme stap vooruit geholpen. Hoe kan uw organisatie daarvan profiteren?

Contact

Neem contact met ons op om te kijken wat we voor u kunnen betekenen!


Voorkom fouten door heldere procedures

Veel fouten ontstaan doordat er zaken vergeten worden of vergissingen worden gemaakt. In de luchtvaart wordt een gedeelte van dit type fout ondervangen door gebruik te maken van heldere procedures en checklists. Checklists in de luchtvaart zijn er zowel voor normale situaties (routine) als voor bijzondere situaties. In een routine situatie zorgen ze er voor dat zaken niet over het hoofd gezien worden die gemakkelijk vergeten worden. Het gaat daarbij om die dingen die in ieder geval moeten gebeuren en zonder welke het vliegtuig niet meer goed functioneert. Voor de bijzondere situaties en emergencies zijn er ook checklists. Het hebben van een draaiboek dat gebruikt kan worden in een moeilijke situatie is bijzonder behulpzaam. Evenals het regelmatig oefenen daarmee.

Briefings

Elkaar “in-the-loop” houden, zorgen dat ieder teamlid weet in welke fase een vlucht is en welke stappen er gezet gaan worden. Het gebruik maken van briefings is daarvoor uitermate geschikt. Het is een les die vaak relatief simpel vertaald kan worden naar een andere werkomgeving. Een bekend voorbeeld is de briefings die nu in ziekenhuizen worden gedaan voorafgaand aan operaties.